Ókori ötvösművészet

Anello-oro gyűrűvilág

Tudta-e Ön, mi jellemezte az ókori róma ötvösművészetét?

Az ókori Rómában a kifinomultabb ékszerek mind görög vagy etruszk eredetűek voltak A római hölgyek az ékszereknek inkább a súlyát és mennyiségét nézték, semmint a minőségét. Az arany nyakékeket, gyűrűket, fülbevalókat, karpereceket, az arannyal átszőtt hajszalagokat és öveket, hajtűket és bokaláncokat szinte sohasem hagyták meg az arany mint alapanyag adta nemes formák egyszerűségében.

Általában - vevői kívánsága szerint – a római ötvösmesterek többféle díszítés kombinációját alkalmazták egy-egy ékszerdarabon: gyöngyöt, drágaköveket, sőt még értéktelen üvegmasszát is, hiszen még ez is tetszett az előkelő hölgyeknek. Többségük számára csak az volt a lényeges, hogy az ékszer minél jobban csillogjon-villogjon. Egyébként az ékszerek egyik legkedveltebb motívuma a kígyó volt (főleg karperecen és gyűrűkön), amely a termékenységet és a gazdag termést szimbolizálta.

A dákoknál más volt a helyzet: Daciában az ezüstművesség ért el kiemelkedő eredményeket, s a dák hölgyek is jobban kedvelték az ezüstöt, mint az aranyat. Azt vallották, ha arany ékszert viselnek, az legyen minél egyszerűbb, hagyja érvényesülni viselőjének egyéniségét is. Ezüst nyakpereceik fonott mintával készültek, karpereceiken, gyűrűiken előszeretettel ábrázoltak növényi motívumokat. A dák nők nem kedvelték a súlyos, nehéz ékszereket, ezért inkább vékony karpereceket és nyakláncokat készítettek számukra. Ezek még jobban kiemelték eredendő szépségüket.

Linkek:

Gyűrűkatalógus->>

Jegygyűrű érdeklődés

Az itt látható karikagyűrűk megtekinthetők és megrendelhetők az Anello-Oro Kft. mintatermében, ahol méretre készítjük a gyűrűket. Egyéb módosítások, változtatások is lehetségesek. A köves karikagyűrűkbe gyémántok (brilliánsok) is rendelhetők. Előzetes időpontegyeztetés szükséges! 

Kérjük, valamelyik elérhetőségét adja meg, ha szeretné, hogy válaszolni tudjunk érdeklődésére.

CAPTCHA
Kérlek írd be a képen látható szöveget, hogy biztossak lehessünk, nem egy automata robot próbál üzenetet küldeni nekünk.